Anderhalve eeuw vol liefde voor tuin en tuinieren
Geplaatst op 21 maart 2022
De oorsprong van de tuinvereniging lag, tijdens de industriële revolutie, in een Haagse herensociëteit waar 28 mannen in 1872 tot oprichting besloten. Tuinierende vrouwen waren hoogst ongebruikelijk vanwege 'een bukkende houding (onzedelijk) en het te allen tijde schoonhouden van de jurk'. Anno 2022 is er sprake van volledige emancipatie. Sterker nog, tuinieren wordt tegenwoordig aanzienlijk meer door vrouwen dan door mannen gedaan. Een ander groot verschil met 150 jaar geleden: tuinieren is een hobby van iedereen geworden, niet meer alleen voor een select groepje notabelen, vakmensen en landeigenaren.
Koninklijk
De vereniging kreeg in 1923 het predicaat 'Koninklijk' en sinds 1875 was koning Willem III beschermheer van de vereniging, gevolgd door de koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Na haar abdicatie in 2013 gaf prinses Beatrix aan, zelf ook enthousiast tuinier, graag beschermvrouwe te willen blijven.
Moederdag
De KMTP organiseerde in 1919 de eerste Boomplantdag en introduceerde het in 1925 Moederdag in Nederland, naar Amerikaans voorbeeld. Tot op de dag van vandaag zijn bloemen op de 2e zondag in mei het populairste cadeau voor moeders. In 1960 verscheen de eerste editie van het maandblad met de titel 'Groei & Bloei'. Die naam was als beste uit de bus gekomen na een prijsvraag onder leden. Het is ook vandaag de dag het populairste en hoogst gewaardeerde tuintijdschrift met maandelijks zo'n 240.000 trouwe lezers. Ook in de 21e eeuw laat de vereniging van zich horen met vergroeningsacties als 'Tegel eruit, plant erin' en de Nationale Tuinweek.
Samen sterk
In het kader van het 150-jarig jubileum organiseert Groei & Bloei verschillende activiteiten onder meer op Keukenhof (24 maart t/m 15 mei), de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 (14 april t/m 9 oktober) in Almere, rond Moederdag (8 mei), op het groenfestival Gardenista (25-29 mei) nabij Zwolle en tijdens de Groei & Bloei Nationale Tuinweek (11 t/m 19 juni). Ook lokaal zijn er volop tuinactiviteiten. De vereniging is opgebouwd uit 125 afdelingen verspreid over het hele land met in totaal 27.000 leden. Ze komen samen, wisselen tips uit, helpen elkaar in de tuin en organiseren bijzondere jubileumactiviteiten om Nederland verder te vergroenen.
Toekomst
In de begintijd bestond Groei & Bloei voor een groot deel uit kwekers, bloemisten en handelaren. Men organiseerde onder meer tentoonstellingen en keurde nieuwe planten. In de eerste helft van de 20e eeuw veranderde het karakter onder andere door de opkomst van beroepsorganisaties in de tuinbouw. Groei & Bloei werd en is, tot op de dag van vandaag, een hobbyvereniging voor tuinliefhebbers met veel aandacht voor bloemen en planten. Voorzitter Frank Naber: "Wij zien de toekomst van onze vereniging bijzonder positief tegemoet. Tijdens de pandemie is de populariteit van tuinieren en het genieten van alles wat groeit en bloeit in een stroomversnelling geraakt. Onze vereniging is daarvoor een uitstekende ontmoetingsplek of je nu groene vingers hebt of niet!" Lid worden kan via www.groei.nl.
(Foto: Groei & Bloei)
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws