'Controleren en groene middelen effectief inzetten'

'Controleren en groene middelen effectief inzetten'

Leliekweker Kees van Dijk en groeispecialist Van Iperen werken nauw samen aan een schone teelt van lelies. Zij streven ernaar ziekten en plagen in het gewas in een vroegtijdig stadium te signaleren en groene middelen effectief in te zetten, om het gebruik van chemie zo lang mogelijk uit te stellen.

Dat vertellen Van Dijk en specialist Richard van Spronsen van Van Iperen in de nieuwste uitgave van KAS Magazine.

Leliekwekerij C.P.M. van Dijk teelt lelies op vier locaties in De Lier en Maasdijk, in totaal 6 hectare glas. Het bedrijf begon ooit met een kas van 1,5 ha in De Lier. Tien jaar geleden werd een tweede kas in Maasdijk betrokken en vijf jaar geleden werd uitgebreid met twee locaties in De Lier. Van Dijk teelt nu in twee kassen Oriëntals en in twee kassen Longliflorums.

Gewas scouten
In de kassen van Van Dijk wordt nu een basisstrategie met groene middelen toegepast. De bedoeling is dit jaar ook met biologische beschermers te gaan werken, vertelt Van Dijk. "Er is in leliekwekerijen al ervaring opgedaan hoe biologie in zijn werk gaat en hoe we dat het beste kunnen toepassen." Ook loopt er vanuit Van Iperen een scout eens in de twee weken de tuinen in De Lier en Maasdijk na, om het gewas op ziekten en plagen te controleren. De scout maakt vervolgens een verslag van hetgeen hij in de kassen heeft gezien. "Mochten er dingen spelen, dan gaan Kees en ik met de scout om tafel zitten om de vervolgstrategie te bepalen", aldus Van Spronsen. "We willen niet achter de feiten aanlopen." Van Dijk : "Als het mooi weer wordt, kan het hard gaan met de uitbraak van een plaag. Dan moet je eigenlijk intensiever gaan controleren. Maar het voorjaar is juist ook de tijd dat wij het drukker krijgen met de lelieteelt. Dan is het fijn als iemand ons kan attenderen op wat er zich in het gewas afspeelt."

Lees hier het volledige artikel

(Foto: KAS Magazine/Linda Straathof)

Bron: Goedemorgen

Deel artikel