DNA-onderzoek ontmaskert kopie van chrysant

DNA-onderzoek ontmaskert kopie van chrysant

DNA-onderzoek heeft het bewezen: een Nederlandse chrysantenkwekerij heeft een bloem van het West-Vlaamse bedrijf Gediflora gekopieerd. "Per ongeluk", zegt de Nederlandse kweker. De Nederlanders beloofden meteen om alle planten te vernietigen en een boete te betalen aan de Belgen, maar dat bedrag is niet bekend gemaakt.

Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

Voor een leek lijkt elke chrysant misschien op de bloem ernaast, maar een kennersoog ziet meteen de details die elke plant uniek maken. De vorm van de bol, het aantal bloemblaadjes, de zaagrand van het blad, … Allemaal eigenschappen die bepalen of het gaat om een topplant of een huis-tuin-en-keukenchrysant.

De Mefisto is zo'n topper. Vijf jaar geleden gekweekt in het West-Vlaamse bedrijf Gediflora, wereldwijd marktleider als het gaat om de bolchrysant. Wat Mefisto vooral gegeerd maakt: de bloem begint precies midden oktober te bloeien, wat ze erg interessant maakt voor Allerheiligen. Van de VS tot in Azië komen ze de bloem zoeken in het West-Vlaamse Oostnieuwkerke. Jaarlijks vertrekken van hieruit tachtig miljoen stekjes naar alle uithoeken van de wereld. Zaakvoerster Elien Pieters werd niet voor niets vorige week nog tot vrouwelijke ondernemer van het jaar verkozen.

Gediflora heeft het kwekersrecht. Wie ook de Mefisto wil telen, moet een licentiecontract afsluiten met Gediflora. Een medewerkster van het bedrijf keek dan ook vreemd op toen ze bij het bezoek aan een tuinder plots een Mefisto zag staan. Ze vergiste zich, zei de betrokken tuinder. Het ging immers om een Thompson, een plant van de Nederlandse kweker en concurrent Armada.

"Ik ben die teler gaan bezoeken, samen met een paar Mefisto's. Ook ik zag meteen dat het om een erg gelijkende plant ging", zegt Maarten Leune, directeur van het Nederlandse licentieagentschap RAI, die de rechten van Gediflora bewaakt. Hij startte een DNA-onderzoek en dat toonde aan dat de planten 100 procent gelijk waren.

Bij Armada ontkennen ze dat er gefraudeerd is. "Het is een misverstand", klinkt het. "We doen zelf onderzoek naar nieuwe rassen. Daarbij mag je wél planten van andere kwekers gebruiken om een nieuwe soort te creëren." Armada geeft toe dat ze de Mefisto gebruikten om te kweken. "Het is een mooie plant. Maar door een menselijke fout is niet de afstammeling, maar de originele Mefisto in productie beland."

De Nederlanders beloofden meteen om alle Thompson-planten te vernietigen en een boete te betalen aan de Belgen - het bedrag is niet bekend. "We hebben de zaak samen in goed overleg opgelost", adus Armada en Gediflora.

Bron: Vilt.be/Gazet van Antwerpen

Deel artikel