Verplicht certificeren: wat betekent dit voor kwekers?

Verplicht certificeren: wat betekent dit voor kwekers?

Op 12 maart werd een mijlpaal bereikt op weg naar 100% gecertificeerde duurzame sierteelt. De lancering van een certificeringschema voor kleinschalige kwekers vanuit het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) en duidelijke duurzaamheidsvoorschriften van Royal FloraHolland (RFH) voor certificering zijn de laatste stappen op weg naar 100% FSI-compliant voor alle kwekers. Maar wat betekent dit concreet? Drie kwekers geven hun visie op de website van Royal FloraHolland.

Royal FloraHolland wil dat uiterlijk op 1 juli 2027 alle aangesloten leden en aanvoerders FSI-Compliant zijn. De certificering bestaat uit drie pijlers: GAP (Good Agricultural Practice), Milieu en Sociaal. In elke pijler kunnen kwekers een certificaat behalen. De sociale module is, met het oog op de toekomst, wel beschikbaar maar wordt nog niet geaudit. “Certificering is cruciaal om inzicht en transparantie te bieden op het gebied van duurzaamheid. Consumenten vragen in toenemende mate om aantoonbaar te maken dat bloemen en planten op een verantwoorde manier worden geproduceerd”, zegt Pieter Bootsma, CEO van Royal FloraHolland in een eerder nieuwsbericht.

Van krappe naar ruime meerderheid
Een ruime meerderheid van de kwekers ziet de noodzaak hiervan in, zegt Marcel van der Lugt (Lugt Lisianthus). Hij is sinds 1 januari 2025 voorzitter van de Ledenraad van RFH. “Vijf jaar geleden was een krappe meerderheid voor de verplichte milieuregistratie en certificering”, vertelt Marcel. “Inmiddels is het draagvlak binnen de Ledenraad en bij leden van RFH stukken groter. Een ruime meerderheid van de kwekers ziet in dat we als sector duurzamer moeten worden. De FSI-Compliant certificering, het besluit vanuit de directie van RFH, wordt nu breed gedragen door de hele keten; van kwekers tot kopers. Voor het verduurzamen van onze sector is meer nodig dan alleen certificeren. De systematiek van certificering is wellicht niet optimaal voor iedereen, maar je moet ergens beginnen. Als coöperatie streven we een gelijk speelveld na.”

Benchmark
Volgens Marcel is het goed om nu met de certificering aan de slag te gaan. “We kunnen nu een benchmark neerzetten en vanuit daar verder werken aan onze duurzame doelen. Daarmee laten we aan de overheid zien dat we vanuit onszelf aan de slag zijn gegaan. Doen we dat nu niet, dan komt de overheid later wellicht met nog strengere regelgeving, waarop we minder invloed hebben. Vanuit consumenten mag van ons verwacht worden dat we aan kunnen tonen dat we verantwoord ondernemen. In veel andere sectoren wordt al gewerkt met certificering.”

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel