Handige routekaart naar fossielvrije kassen
Geplaatst op 15 januari 2025
Om conform de ambitie in 2040 klimaatneutraal te zijn, dient de Nederlandse glastuinbouw haar energiehuishouding nog flink op de schop te nemen. Daar wordt al jarenlang naar toegewerkt via energiebesparende maatregelen, efficiëntere teeltsturing en het (gedeeltelijk) omschakelen op niet-fossiele energiebronnen.
Kennis- en rekentool
Een kostenefficiënte, klimaatneutrale bedrijfsvoering vereist een integrale benadering, waarin tal van technische opties voor verduurzaming moeten worden beoordeeld en doorgerekend. Om telers en hun toeleveranciers daarin tegemoet te komen, hebben het Ministerie van LVVN, Glastuinbouw Nederland en de Club van 100 (bedrijfsleven) het project Kas Energiewijzer opgestart. Dit in het kader van Kas als Energiebron. Het betreft de ontwikkeling van een online kennistool die beschikbare duurzaamheidsopties presenteert en beschrijft, beoordeelt op basis van CO2-emissie en kosten en koppelt aan een interactief simulatieprogramma op basis van KASPRO. Hierin zijn scenario’s in te voeren en door te rekenen voor uiteenlopende geografische locaties (inclusief bijbehorende weermodellen) en gewassen op basis van zelf gekozen setpoints voor verwarming, koeling, ontvochtiging en belichting.
Voorbeelden
Het programma geeft per scenario gedetailleerde overzichten van kasklimaat en productieverloop, het verbruik van energie, CO2 en water, van de inzet van installaties, CO2-emissie en kostenspecificaties. Swinkels illustreerde dit aan de hand van voorbeelden waarin verschillende opties waren doorgerekend om een belichte tomatenteelt met WKK op fossielvrije leest te schoeien. De rekentool liet zien dat er bij actieve ontvochtiging in combinatie met dubbel glas of met geothermie vrijwel geen aardgas meer nodig is en toonde ook het effect op de gewasproductie en de variabele kosten.
Beslissingsondersteunende functie
“Dit maakt de Kas Energiewijzer tot een handige routekaart en een waardevol beslissingsondersteunend instrument”, vatte Swinkels samen. “Bovendien is het een interactieve en dynamische tool, die up-to-date wordt gehouden door de leveranciers van kassen, kasdekmaterialen en installaties.” Het simulatieprogramma is voor telers toegankelijk in een eenvoudige versie, terwijl de bedrijven die die de ontwikkeling van de tool mede hebben gefinancierd een geavanceerde versie tot hun beschikking hebben. “De projectgroep is blij met het resultaat”, zei de projectleider tot besluit. “Ondernemers kunnen hiermee echt aan de slag om besparings- en verduurzamingsopties verkennen en weloverwogen keuzes maken die aansluiten op hun bedrijfssituatie en duurzaamheidsambities. Dat zal ook de sector als geheel vooruit helpen op de weg naar fossielvrij telen.”
Bekijk hier de online presentatie over de Kas Energiewijzer.
Ga hier naar Kas Energiewijzer.
Bron: Kas als Energiebron
Meer nieuws