Rechter: zonneveld op kasconstructie mag niet

Rechter: zonneveld op kasconstructie mag niet

Dinsdag 20 augustus 2024, stelde de Limburgse Rechtbank de gemeente Peel en Maas in het gelijk om te handhaven op het gebruik van een kasconstructie voor het opwekken van energie door zonnepanelen. Op het perceel aan de Roggelsedijk in Meijel zou, op voor glastuinbouw bestemde gronden, een glastuinbouwbedrijf worden opgericht. In plaats daarvan werden op het dek van de nieuw gebouwde kasconstructie zonnepanelen gelegd en werd niet geteeld in de kas.

Uit onderzoeken, via Kas als Energiebron, bleek al eerder dat telen onder (in het kasdek geïntegreerde) zonnepanelen niet rendabel is. Het verminderen van zontoetreding gaat per definitie ten koste van groei van het gewas.

Zonnepanelen op een kas niet vergunningsvrij
De Rechtbank stelt dat het gebruiken van de kasconstructie voor het opwekken van elektriciteit die aan het net wordt geleverd en waarin een volwaardige teelt ontbreekt, niet is toegestaan. Dit strijdige gebruik leidt vervolgens tot de tweede overtreding van de wet: zonnepanelen op een bouwwerk dat in strijd is met het bestemmingsplan wordt gebruikt, is niet vergunningsvrij. Deze uitspraak is ook van belang in de handhavingszaak van Glastuinbouw Nederland tegen het verhoogd zonneveld in Schandelo (Venlo), waar ook sprake is van een voor glastuinbouw bestemd gebied.

Geen gouden bergen
De afgelopen twee jaar zijn veel subsidies (SDE) verstrekt aan grote marktpartijen voor het plaatsen van zonnepanelen op kassen van stoppende tuinbouwondernemers. Deze marktpartijen beloven goede rendementen aan eigenaren van kassen of vergunninghouders en stellen dat dit alles zonder vergunning mogelijk is. De uitspraak van Rechtbank Limburg laat zien dat dit niet zomaar kan en mag. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo.

Wenselijkheid
Als u als ondernemer benaderd wordt door marktpartijen om uw kas beschikbaar te stellen voor het opwekken van zonne-energie, laat u dan goed informeren over de (on)mogelijkheden. In veel gevallen is in voor glastuinbouw bestemde gebieden (zoals concentratiegebieden) het benutten van uw bedrijf voor (uitsluitend) de opwek van zonne-energie niet wenselijk, niet toegelaten en dus ook niet vergunningsvrij.  Dit neemt niet weg dat het concept van zonnepanelen op een kasdek voor bestaande, solitair gelegen bedrijven een goede kans kan zijn voor uittreding, daar de buitenkant nauwelijks verandert. Het is echter gezien deze uitspraak verstandig dat ook af te stemmen met de gemeente, zodat gebruik en bestemming in overeenstemming zijn en blijven.

Status uitspraak
De uitspraak is gedaan door de Rechtbank. De gebruiker kan de uitspraak nog aanvechten bij de hoogste bestuursrechter, de Raad van State. De uitspraak is pas definitief als de ontwikkelaar niet in hoger beroep gaat bij de Raad van State of, indien wel in hoger beroep wordt gegaan, de Raad van State uitspraak doet.

De uitspraak is hier te vinden.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel