'Food for Thought' brug positieve tuinbouwimpact

'Food for Thought' brug positieve tuinbouwimpact

De expositie Food for Thought van Kadir van Lohuizen in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is met 6 maanden verlengd. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Zijn foto’s en video’s bieden een beschouwend beeld van hoe op dit moment het voedselsysteem in de wereld georganiseerd is. Die beelden dagen je uit om na te denken over oplossingen en noodzakelijke samenwerking voor een duurzame toekomst.

Sta er eens bij stil... Driekwart van het totale agrarische areaal in de wereld wordt gebruikt voor de productie van veevoer! Om meerdere redenen (groeiende wereldbevolking, beperkte grondstoffen, klimaatverandering, druk op de gezondheidszorg, etc.) ontkomen we er dus niet aan om ons dieet plantaardiger in te vullen. Qua output staat de tuinbouw dus op pole position.

Bijeenkomsten Food for Thought
Na op 6 juni een ‘beleidsmakersbijeenkomst’ te hebben georganiseerd in het Scheepvaartmuseum, bracht Eatthis. op 26 juni, samen met de Gemeente Amsterdam, ruim 90 tuinders,  wetenschappers, beleidsmedewerkers, chef koks en activisten samen om gezamenlijk de uitdagingen aan te gaan om te komen tot een duurzaam voedselsysteem. Food for Thought vormde hierbij het inspirerende kader om stakeholders bij elkaar te brengen en de ‘call to action’ te laten landen bij de aanwezigen. Dit soort events zijn de essentie van Eatthis. De internationale stichting creëert platforms en brengt daarmee mensen en organisaties bij elkaar die vanuit gelijke waarden een bijdrage leveren aan de voedselsystemen van de toekomst.

Specialisten die van 1 + 1 drie kunnen maken
De line-up aan experts en moderators loog er niet om. Stuk voor stuk doeners die elkaar op willen zoeken en bereid zijn om over hun eigen ego heen te stappen. Patrick Deckers, de man achter de ‘Caring Movement’ (Caring Doctors, Farmers, Vets en Nurses) was daar een lichtend voorbeeld van. Maar ook Atoesa Farokhi, bestuurslid bij Eatthis. en werkzaam bij de Amsterdam Green Campus, excelleerde in het verbinden van stad en platteland, ondernemers met academici en links met rechts. De afspiegeling van het voedseldomein werd gecomplementeerd door Hanno Pijl, internist en lid van de Gezondheidsraad, Lotte Vermeer van Lots of Vega, Mike Gitzels van Plantenkwekerij Gitzels, Stanley Brul, Professor aan de UvA en specialist in het holomicrobioom, hoogleraar Agrotechnologie (WUR) Peter Groot Koerkamp en niet te vergeten Ruud Zanders, de drijvende kracht achter Kipster.   

Een mooi voorbeeld was het optuigen van een plantaardig ziekenhuis. Een ziekenhuis waar patienten en medewerkers gezondheid voorgeschoteld krijgen. Alle scenario’s liggen er, het ontbreekt echter aan financiele middelen, de bereidheid om door te pakken maar zeker ook aan de eenvoudige conclusie dat de partijen die gezamenlijk plantaardige ziekenhuizen op zouden kunnen zetten, elkaar niet of nauwelijks kennen. Dat gaat veranderen!

Wat nu?
Het is tijd voor actie. De zomerperiode wordt door Eatthis. gebruikt om de plannen uit te rollen. Op 6 en 26 juni hebben we het platteland naar de stad gehaald, dat doen we dit najaar andersom. Maar er ligt nog meer in het verschiet. Volg Eatthis. op Facebook, Instagram of LinkedIn om op de hoogte te blijven.

Food for Thought
De expositie Food for Thought van Kadir van Lohuizen is verlengd tot januari 2024 en is te bezichtigen in het Scheepvaartmuseum. Een must-see voor iedereen die gelooft dat de voedingstuinbouw bijdraagt aan efficientere en duurzamere productie van voedsel en bijdraagt aan preventieve (meer plantaardige) gezondheidszorg. Kijk zeker ook de 4-delige televisie serie Food for Thought op de NPO samen met de Tegenlicht aflevering ‘De Voedsel b.v.’.

Meer weten over EatThis.? Kijk dan op www.eatthis.info of neem direct contact op met Ed Smit via ed@nethwork.info.

 

Bron:

Deel artikel