Eindrapport: impact middelen op milieu
Geplaatst op 25 september 2024
Een meetmethodiek is opgeleverd die niet kijkt naar kilogrammen, maar naar de daadwerkelijke impact van een gewasbeschermingsmiddel en de dosering op het milieu en biodiversiteit. Hierbij is gezorgd voor brede consensus bij stakeholders vanuit de sector, overheid en milieuorganisaties.
De indicator is ontwikkeld op basis van bestaande modellen en modelonderdelen. De methodiek is in overeenstemming met de richtlijnen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). En gebaseerd op de methodiek zoals toegepast door het Ctgb en EFSA bij de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. De MIG berekent de effecten op zes beschermingsdoelen: grondwater, in het water levende organismen, in de bodem levende organismen, geleedpotigen die niet tot de doelsoorten behoren, bestuivers en vogels en zoogdieren. De opgeleverde versie van de MIG is echter nog niet klaar voor gebruik in de praktijk. Naast nog benodigde inhoudelijke aanpassingen moet er ook een organisatie worden opgezet voor het beheer en de verdere ontwikkeling van de MIG.
Om de meetmethodiek ook als tool te kunnen gebruiken is het belangrijk dat er geen aparte administratie nodig is, maar dat de tool integratie kan worden geïntegreerd in de huidige teeltadministratie. In een vervolgproject wordt dit verder ontwikkeld.
Ook is de methodiek internationaal toepasbaar. Aan internationaal draagvlak wordt echter nog gewerkt. Binnen de Europese Unie spelen namelijk verschillende belangen en voor een breed gedragen methodiek moet de meerderheid van de Europese lidstaten zich achter de MIG scharen. In een vervolgproject wordt hier verder voor gelobbyd.
Dit onderzoek werd uitgevoerd door Wageningen University & Research en mede gefinancierd door Stichting Kennis in je Kas en het ministerie van LNV (via de topsector T&U). LTO Nederland, KAVB, NFO, BO Akkerbouw, Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis, Tuinbranche Nederland, MPS, SMK, Rabobank en IDH waren ook partner in het onderzoek.
Het eindrapport van dit onderzoek is hier beschikbaar.
Bron: Glastuinbouw Nederland