'Inzet van biologie vraagt om een andere aanpak'

'Inzet van biologie vraagt om een andere aanpak'

Gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen stuk voor stuk van het toneel. Om gezonde gewassen te kunnen blijven telen wordt de inzet van biologie steeds belangrijker. Dat vergt echter een totaal andere aanpak, weten Jeffrey van den Akker en Marcel Verbeek, gewasbeschermingsspecialisten bij Biobest. Het draait om planmatig en preventief werken. “Dat begint met je teelt evalueren.”

Zodra de plant de kas in komt, moet er een plan liggen voor de inzet van biologie, geven de specialisten van Biobest aan in KAS Magazine. Verbeek: “Zie het als een rode draad voor de teelt. In zo’n plan staat de basis beschreven, zoals het planmatig inzetten van hommels of preventief inzetten van bestrijders. Dat gebeurt gelukkig steeds vaker. Als je bestrijders preventief inzet, heb je bij een eerste aantasting geen extreme aantallen nodig. We zien bij een aantal telers die deze aanpak al jaren toepassen minder excessen in de teelt.”

“Ook maken we op voorhand al bepaalde keuzes op basis van vooraf besproken scenario’s”, vervolgt Van den Akker. “We weten al wat we gaan doen als er een plaag is die oploopt. Dus geen ad hoc beslissingen.” Een andere preventieve maatregel is het ophangen van gele vanglinten. “Die zijn vooral in een lege kas makkelijk op te hagen. Ze nemen wat licht weg, maar helpen wel om alvast de eerste invlieg van insecten weg te vangen.”

Lees het volledige artikel

Bron: KAS Magazine

Deel artikel



Meest gelezen