Hogere middenprijs door schaarste op rozenmarkt
Geplaatst op 14 februari 2020
Guido Vollebregt, productmanager Roos van Royal FloraHolland: "In totaal zijn in de dagen voor Valentijn al ruim 152 miljoen stelen rozen verhandeld via de marktplaats van Royal FloraHolland. Dit zijn ruim 9% minder stelen in vergelijking met vorig jaar. Dit komt doordat het in Kenia erg veel geregend heeft in de afgelopen periode."
"De schaarste heeft geleid tot een hogere middenprijs, de totale middenprijs steeg namelijk met ruim 10% en de middenprijs vanuit Kenia steeg zelfs met een kleine 20% ten opzichte van vorig jaar." De omzet bij Royal FloraHolland voor de productgroep Roos is nagenoeg gelijk gebleven in vergelijking met vorig jaar.
Nederlandse kweker profiteert van schaarste
Royal FloraHolland krijgt rozen aangevoerd vanuit drie grote productiegebieden: Kenia, Nederland en Ethiopië. De omzetverdeling is daarbij: Kenia 40%, Nederland 39%, Ethiopië 21%. In Nederland worden de rozen geteeld onder glas in hightechkassen. Dit leidt tot de hoogst gekwalificeerde rozen door optimale klimaatbeheersing. Het volume is perfect te sturen in deze kassen. Het aantal stuks dat er vanuit Nederland aangevoerd wordt, is daarom ook gelijk in vergelijking met vorig jaar. Nederlandse kwekers profiteren van de schaarste op de markt, ondanks dat het een iets ander segment rozen teelt. Nederlandse rozenkwekers krijgen een kleine 3% hogere middenprijs in vergelijking met vorig jaar.
Vanuit Kenia is 22% minder stelen aangevoerd door de vele regenval, in combinatie met minder zonuren. In tegenstelling tot het slechte weer in Kenia, heeft buurland Ethiopië juist te maken gehad met uitzonderlijk groeizaam weer voor de tijd van het jaar. In Ethiopië is het normaal gesproken te koud in aanloop naar de Valentijn om echt grote volumes aan te voeren. Hogere temperaturen resulteerden in circa 5% meer aangevoerde stelen. Door de schaarste aan rozen op de markt kregen kwekers uit Ethiopië ruim 11% hogere prijzen voor hun rozen.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws