Initiatief reststromen wint innovatiechallenge
Geplaatst op 25 mei 2023
De challenge was georganiseerd door SIGN en Foodvalley NL. Het winnende bedrijf Grassa BV kreeg de prijs voor hun marktklare raffinagetechnologie. "Een duidelijke kijk op logistieke processen en ervaring in het upcyclen van plantaardige reststromen richting voedsel en voerindustrie", aldus de mening van de jury. Op basis van een verdiepende pitchsessie op 8 mei kende de vakjury Grassa het stimuleringsbudget toe voor het realiseren van een pilot voor de productie van minimaal 500 KG plantaardige eiwitten uit de reststroom van de tomatenteelt (bladeren en stengels).
De genomineerde bedrijven presenteerden hun innovatie tijdens de meeting op dinsdag 23 mei aan het publiek. Tijdens de middagbijeenkomst van de Upcycling Community van Foodvalley NL over ‘bridging circular food innovators’ werden dialoogsessies gehouden over connecties met verschillende partners die werken aan upwaardering van zijstromen uit de tuinbouw.
Grote uitdaging
De prijsvraag naar een marktklare raffinage-oplossing werd geïnitieerd door SIGN in samenwerking met FoodValley NL en ondersteund door het platform van Brave New Food. Tuinbouwreststromen bevatten nog veel waardevolle voedings- en voedernutriënten, zoals eiwitten en enzymen. De grote uitdaging is echter hoe die natte restproducten optimaal kunnen worden verwerkt. Reststromen worden nu gecomposteerd of zelfs nog verbrand, terwijl er veel mogelijkheden zijn om de biomassa in te zetten voor hoogwaardige toepassingen. Op dit moment kan een kostenefficiënte technologie worden toegepast om de waardevolle eiwitten, nutriënten en vezels te verfijnen.
Bron: Glastuinbouw Nederland