Award voor AI-project
Geplaatst op 26 oktober 2023
Milan Meyberg, de oprichter van Emissary of GAIA, wil met de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) de natuur redden door bossen, jungles, rivieren, bergen en oceanen een persoonlijkheid, een gezicht, een stem en een karakter te geven. Door de natuur letterlijk een stem te geven, stelt Meyberg de natuur in staat om zichzelf te vertegenwoordigen in gesprekken die gaan óver de natuur. Hij gaat de geldprijs gebruiken om een pilotproject op te zetten om de Artic (Noordpool) door een AI (avatar) te laten vertegenwoordigen.
De award is voor de 5e keer uitgereikt. Na een spetterende opening van dansers van de Urban Dance Studio uit Venlo, pitchten de drie finalisten hun projecten aan het publiek. Na een korte vragenronde kwam de jury onder leiding van Maurits Groen tot een besluit en maakte Theo Bovens de winnaar bekend.
De jury was enorm onder de indruk van alle kandidaten, maar is Milan Meyberg als dé winnaar gekozen. De jury vond zijn innovatie om de natuur een stem te geven baanbrekend. “Als de natuur gaat terugpraten, kun je dat niet negeren. Met dit concept kunnen we een grote sprong maken in het bewustzijn van hoe wij, als mensen, ten opzichte van de natuur staan”, aldus Groen. Volgens de jury valt er nog veel te ontdekken en zijn er nog een hoop vragen, maar verdient dit concept het om verder doorontwikkeld te worden.
Finalisten
De editie van 2023 kende met tientallen inzendingen een recordaantal kandidaten. Uit die groep selecteerde de jury zes finalisten voor de pitchrondes. Daaruit kwamen 3 kanshebbers voor de award naar voren. Naast de winnaar waren dat Fonger Ypma. Hij wil met zijn bedrijf Arctic Reflections het smelten van het poolijs niet alleen stoppen, maar het poolijs ook laten aangroeien om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dit wil hij doen door met honderden pompen ijswater over de bevroren kap te spuiten waardoor het ijs dikker en breder wordt en in de zomer dus langer meegaat.
Rong Wang gaat met haar startup EGGXPERT de strijd aan met de afvalberg van eierschalen door deze te upcyclen tot een waardevolle grondstof voor nieuwe producten zoals supplementen, cosmetica en als ingrediënt voor het ontwikkelen van bioplastics. Eierschalen staan in de top van industrieel afval: wereldwijd gaat het om 8,5 miljoen ton.
Voor Maurits Groen was het zijn eerste keer als juryvoorzitter. “Ik ben echt onder de indruk van de inventiviteit, passie en het doorzettingsvermogen van alle drie de kandidaten, die allemaal een hele andere innovatie hadden. Het was niet makkelijk om een keuze te maken!”
Speciale gasten tijdens de uitreiking waren Floortje Dessing, programmamaakster, onderneemster, uitgeefster en schrijfster van reisboeken, en antropoloog Diederik Veerman, natuursportinnovator en programmamaker. Beiden hebben zij nauw samengewerkt met naamgever van de award wijlen Marc Cornelissen. Dessing riep de zaal op om in je eigen kleine bubbel zo goed en bewust mogelijk te leven. “Want als je allemaal doet wat je kan, ontstaat er een beweging.” Veerman hield de aanwezigen voor om vooral je eigen kracht te claimen. “Begin bij jezelf, ga op zoek naar waar je hoop uithaalt en pakt dat aan.”
Over de award
De Marc Cornelissen Brightlands Award is een aanmoedigingsprijs voor talentvolle duurzaamheidspioniers die zich in de geest van Marc Cornelissen inzetten voor de wereld van morgen. De award bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van € 35.000. Het bedrag dient te worden besteed aan concrete activiteiten die het project van de winnaar naar een volgende fase kan brengen.
Over Marc Cornelissen
Denken, dromen, durven en doen, over geografische, wetenschappelijke en organisatorische grenzen heen: dat was Marc Cornelissen tot aan zijn onverwachte dood in 2015. Als professionele avonturier had hij één passie: klimaatverandering tegen gaan en onze aarde beschermen. Hij had de moed, leiderschap en ondernemerschap om te kiezen voor andere wegen om het belang van klimaatverandering onder de aandacht te brengen en het onderzoek hiernaar te ondersteunen.
De eerste winnaar van de Marc Cornelissen Brightlands Award was in 2017 de Rotterdamse hoogleraar Martine Bouman. Een jaar later ging de award naar malariabestrijder Bart Knols. Na twee jaar ‘pauze’ vanwege corona was het vorig jaar Panos Kouris die de award won. Vorig jaar kreeg Ricco Fiorito de award uitgereikt.