'Integriteit klok voorop bij Royal FloraHolland'

'Integriteit klok voorop bij Royal FloraHolland'

De historie van de klok gaat in de sierteelt terug tot de oprichting van de eerste coöperatie ruim 110 jaar geleden. In de groente en fruit zijn de veilingklokken nauwelijks nog aanwezig, maar bij ons is de klok nog altijd springlevend en vitaal, zegt CEO Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland in een blog.

De klok is onlosmakelijk verbonden met optimale prijsvorming. Sterker nog, optimale prijsvorming is niet mogelijk zonder klok. Dat is dan ook de reden dat wij de klok koesteren en spelregels hanteren voor het gebruik van de klok door kwekers en kopers. Die spelregels zijn vastgelegd in het veilingreglement en net als bijvoorbeeld in de sport kijken we regelmatig of spelregels nog voldoen of dat er aanpassingen nodig zijn vanwege nieuwe technische mogelijkheden.

Spelregels
Heel wezenlijk is het bewaken van de integriteit van de klok. Dat doen we in de eerste plaats door van kwekers duidelijke aanvoerinformatie te vragen over onder meer kenmerken van het product en de kwaliteit ervan. Een representatieve foto hoort daar vandaag de dag ook bij. Kopers moeten daar op kunnen vertrouwen. Spelregels zijn er ook over kwaliteit en reclameren. Ook dat is onderdeel van het kloksysteem.
Een ander belangrijk onderdeel zijn de afspraken die met elkaar gemaakt zijn over doordraai. Die afspraken zijn helder: onverkocht product wordt vernietigd. Hoe verschrikkelijk dat soms is, hebben we gezien aan het begin van de coronacrisis. Maar afspraak is afspraak. We willen hoe dan ook de markt niet verstoren. We doen dit in het belang van de kwekers. Er mag geen enkele twijfel ontstaan bij kopers of producten niet al eerder ter veiling zijn aangeboden. Bij producten die op onze klokken zijn aangeboden en door doordraai onverkocht blijven, zorgen wij voor vernietiging door ze te composteren. Ook Plantion en Veiling Rhein-Maas hebben dit in hun reglementen vastgelegd. Het is dus 'common practice'.

Aftuin-veilen
Het initiatief Online Flower Auction is gebaseerd op het concept aftuin-veilen. Dat betekent dat het product nog op de tuin staat als het wordt geveild. Het is een interessant concept waar ook wij al langere tijd naar kijken. Een wezenlijk verschil met ons huidige systeem van veilen is dat het product als het doordraait en onverkocht blijft, niet automatisch vernietigd wordt, zoals dat bij Plantion, Veiling Rhein-Maas en Royal FloraHolland wel het geval is. Als kwekers kiezen om exclusief gebruik te maken van de Online Flower Auction is er geen probleem. Als ze echter de mogelijkheid willen houden om ook aan te voeren bij RFH, dan moeten wij er 100% zeker van zijn dat producten niet eerder zijn geveild. Alleen dan is de integriteit van onze klok gewaarborgd.

Volledige transparantie
Onze coöperatie verlangt van haar leden volledige transparantie inzake hun handelen. Dus niet alleen over doordraai op een andere veiling. Dat doen we bijvoorbeeld ook door opgave te vragen van BVO. Dat is een belangrijk coöperatief principe. De verplichting om aan te tonen dat bij Royal FloraHolland ter veiling aangeboden producten niet eerder elders zijn geveild, geldt overigens voor alle aanvoerders en wordt ondersteund door alle andere veilingen. Hierover willen we ook graag duidelijkheid krijgen van Online Flower Auction. Een gesprek daarover heeft jammer genoeg nog niet plaats kunnen vinden. Zolang het door ons gevraagde bewijs niet kan worden geleverd zullen de leden die OFA gebruiken moeten aanvaarden dat de weg naar de RFH-klokken voor hen is afgesloten. Het is echter in het belang van iedereen te voorkomen dat leden de toegang tot onze klokken wordt ontzegd. Daar is niemand bij gebaat.

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel