Plantlab opent indoor farms in Midden-Oosten

Plantlab opent indoor farms in Midden-Oosten

Plantlab, de Nederlandse pionier in indoor farming, gaat samen met Saudi Greenhouses indoor farms bouwen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Beide bedrijven tekenden daartoe gisteren een samenwerkingsovereenkomst. De eerste locatie opent het eerste kwartaal volgend jaar in Riyad in Saoedi-Arabië, pal naast het kassencomplex van Saudi Greenhouses.

De samenwerkingsovereenkomst werd  op 29 maart ondertekend op het ministerie van Energie, Water en Landbouw, in het bijzijn van Ahmed Saleh Al-Khamshi, vice-minister van Landbouw, en Mohammed Alohaly, managing director Voedsel en Landbouw van het ministerie van Investeringen. De eerste locatie in Riyad zorgt al voor een groot aantal banen voor mensen uit de  regio en past bij ‘Saudi Vision 2030’, het strategisch raamwerk om de afhankelijkheid van olie te verminderen en de economie te verbreden. De locaties die hierna nog geopend worden zorgen nog voor honderden extra banen.

Investering van 250 tot 300 miljoen euro
Binnen drie tot vijf jaar wil Plantlab minstens tien indoor farms bouwen, een investering in de regio van 250 tot 300 miljoen euro. De eerste locatie ligt net buiten Riyad en zal gebruikt worden om sla te kweken. Deze wordt via het netwerk van Saudi Greenhouses lokaal afgezet, waardoor de impact op het milieu minimaal is.

De productielocaties van Plantlab kunnen overal ter wereld staan, zelfs op onvruchtbare grond of midden in stedelijke gebieden. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig. De gewassen groeien dankzij temperatuur-, vocht- en lichtregulatie uit tot hun volledige potentie, terwijl er 95 procent minder water nodig is. Licht komt van speciaal ontwikkelde LED’s, die de specifieke kleur licht geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese.
 
Voedselzekerheid in de regio
Mohammed Al Rasheed, CEO van Saudi Greenhouses: “Saudi Greenhouses heeft de ambitie om meer lokaal geproduceerd voedsel te leveren. Duurzame producten, goede kwaliteit, 365 dagen per jaar. De voedselzekerheid in de regio wordt hierdoor veel groter.”

Eelco Ockers, CEO van Plantlab: “Door deze samenwerking kan de voedsel- en landbouwsector in de regio flink groeien. Met onze technologie en kennis van indoor farming helpen we Saoedie-Arabië om zijn doelen op dit gebied te realiseren.”

Jawid Bunyadi, directeur business development van Plantlab Middle East: “Deze samenwerking is puur gericht op het lokaal verbouwen van vers voedsel. We zullen bijdragen aan het verbeteren van het milieu, de handelsbalans, het creëren van nieuwe banen en de diversificatie van de Saoedische economie.

Over Saudi Greenhouses
Het bedrijf begon zijn activiteiten in 1987 met de exploitatie van 8 ha kassen in het Al-Kharj-gebied. Vandaag de dag beheert het bijna 75 ha kassen in Saudi-Arabië en heeft het belangen in de tuinbouwproductie en marketing in landen variërend van de VAE tot Marokko. Als pionier en trendsetter in de tuinbouwkassenproductie op het Arabisch schiereiland levert het bedrijf dagelijks tomaten, komkommers, sla en kruiden aan Saoedi-Arabië's toonaangevende retailers. Het bedrijf ontwikkelt turn-key kasprojecten en produceert en verkoopt het hele jaar door de beste groenten. Het verleent internationale adviesdiensten, waaronder training en grootschalige studies, om te helpen bij de groei en bloei van de tuinbouwsectoren in het Midden-Oosten.

Over Plantlab
Plantlab is een Nederlands bedrijf en een van de pioniers op het gebied van indoor farming. Het bedrijf is in 2010 opgericht in 's-Hertogenbosch. Plantlab kan elk gewas met groene bladeren binnenshuis kweken en verkoopt de producten als premium groenten met het voordeel van meer voedingsstoffen en smaak. Plantlab richt zich al jaren op onderzoek samen met zaadveredelaars als Syngenta en BASF om de veredelingscyclus te verkorten. In 2018 is het bedrijf begonnen met het bouwen van indoor farms, variërend in schaal (1.000 - 8.500 m2) die groenten verkopen aan groothandels en retailpartners. Plantlab exploiteert momenteel twee indoor farms in Amsterdam en Indianapolis, en heeft ook een kleine unit operationeel op de Bahama's met een lokale partner. De belangrijkste voordelen van indoor farming zijn sterk verbonden met de drie huidige wereldwijde voedselproblemen: voedselzekerheid, voedselveiligheid en watertekort. Indoor farming garandeert het hele jaar door een betrouwbare lokale voedselproductie en beperkt het gebruik van kostbare hulpbronnen (aanzienlijke waterbesparing, geen gebruik van pesticiden en een verkorte en transparante toeleveringsketen) op basis van een hoge voedingswaarde en een langere houdbaarheid voor de detailhandel.

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen