'Veel investeringen in kennisuitwisseling'
Geplaatst op 18 maart 2024
Hoe vond je de GreenTech Americas afgelopen week?
“Het was een ontzettend goede week, wij zijn heel tevreden met hoe alles is gelopen. Het was een uitverkochte beurs met een groter oppervlakte aan beursstand dan vorig jaar. Alle ondernemingen die ik heb gesproken waren ook heel positief. Wij zijn heel blij dat deze beurs hier enkele jaren geleden is gestart. Je ziet dat de GreenTech Americas een hubfunctie vervuld voor professionals in de bedekte tuinbouw. Niet alleen voor Mexico maar voor heel Midden-Amerika. Het is duidelijk een stimulans voor de ontwikkeling van de bedekte tuinbouw in deze regio. De komst van onze minister van Buitenlandse handel, Geoffrey van Leeuwen was ook heel mooi. Dat hij de beurs kwam openen zegt iets over het belang van Mexico als handelsrelatie van Nederland. De land- en tuinbouw is een ontzettend belangrijk thema in die relatie, dat geldt zeker voor de bedekte teelt.”
Welke uitdagingen heeft de tuinbouw in Mexico?
“De grootste uitdagingen zijn water en arbeid. De beschikbaarheid van water staat onder druk door klimaatverandering en het overmatige gebruik van bronnen. De aquifers raken steeds leger. Er wordt meer water onttrokken dan door neerslag aangevuld, mede doordat het neerslagpatroon veranderd is. Voorheen was het niet zo’n belangrijk onderwerp er werd weinig gedaan aan recycling van drainwater. Maar dat verandert, we zien dat telers dit steeds meer als cruciaal onderdeel gaan zien van hun bedrijf. Wel zijn ze nog terughoudend voor deze techniek uit huiverigheid voor virusverspreiding via het watersysteem.”
Valt hier strengere regelgeving te verwachten?
“Uiteindelijk zal de situatie zo nijpend worden dat recirculatie wettelijk verplicht wordt door de overheid, maar een termijn is daar niet voor te noemen. Anderzijds begint de markt ook eisen te stellen aan verduurzaming. Met name grotere retailers in de Verenigde Staten willen dat voedselproductie met respect voor natuurlijke hulpbronnen plaats vindt.”
En hoe zit het met arbeid?
“De vraag naar arbeid in de tuinbouw is hoog, maar tegelijkertijd wordt het moeilijker om mensen te vinden voor oogsten, gewasverzorging en verpakken. Daardoor is het voor telers steeds interessanter om te investeren in technieken die het werk minder arbeidsintensief maken. Maar ook de inzet van hoger geschoolde mensen is een knelpunt. Die zijn vanwege die inzet van technologie steeds meer nodig. Daarom is er een samenwerking gestart tussen de universiteiten UTEQ in Querétaro en de Nederlandse Hogeschool HAS Den Bosch. Binnenkort wordt hier een campus geopend voor tuinbouwtechniek in de bedekte teelt. Daarnaast zijn enkele private opleidingsinstituten hierin al actief, zowel bij universiteiten als toeleveringsbedrijven.”
Wat is jouw rol hier in Mexico?
“Samen met mijn twee collega’s Frank en Benjamin vormen we het landbouwteam op de Nederlandse ambassade. We ondersteunen het bedrijfsleven, zoals bedrijven die hier al zitten en die willen doorgroeien of een nieuwe locatie willen openen. Dit doen we samen met the Netherlands Business Support Office. We onderhouden contact met diverse tuinbouworganisaties en daarnaast doen we marktonderzoek. Ook organiseren we markttoegang, denk aan praktische ondersteuning bij de import van goederen.”
Meer nieuws