Invloed desinfectie op teeltgoten onderzocht
Geplaatst op 19 november 2020
De tijd van de teeltwisseling is weer aangebroken. Een drukke periode waarin het oude gewas plaats moet maken voor de nieuwe teelt. Om de nieuwe teelt optimaal te beschermen wordt alles uiteraard tot in de puntjes gereinigd en gedesinfecteerd. Vooral tegen het gebruik van desinfectiemiddelen blijkt de kasinrichting en de kasconstructies niet bestand, merken ook teeltgotenleveranciers Metazet FormFlex en Meteor Systems.
Eerder hebben wij al aandacht besteed aan dit onderwerp, omdat wij vooral de laatste jaren merken dat kwekers steeds hardnekkiger ontsmetten, aldus Renko Schuil, account manager Metazet FormFlex. Waar 10-15 jaar geleden de teeltgoten nog werden gereinigd met schoon water en een spons, komt nu vaak de hogedrukspuit er al aan te pas, laat staan alle desinfecterende middelen waarmee de teeltgoten, maar ook de kas worden ontsmet. Dit resulteert steeds vaker in meldingen van schade aan de teeltgoten. Vaak wordt dit pas opgemerkt wanneer het te laat is.
De teeltgoten bestaan uit een basis van staal met daarop aan beide zijden een zinklaag en een afwerking met een speciale coating. Vooral deze coating is gevoelig voor de vaak bijtende ontsmettingsproducten. Lakschade is dan het gevolg waardoor de onderliggende zinklaag en soms zelfs het staal bloot komt te liggen, met alle gevolgen van dien: roestvorming of zelfs stijgende zinkwaarden in het retourwater.
Metazet FormFlex en Meteor Systems schakelen TÜV Rheinland Nederland B.V. in.
Om meer inzicht te krijgen in de uitwerking van de diverse desinfectiemiddelen en het schadebeeld hiervan, hebben Metazet FormFlex en Meteor Systems de handen ineengeslagen en een uitgebreid onderzoek laten uitvoeren door de TÜV Rheinland Nederland B.V.. Hierbij zijn monsters met een variatie van verschillende coatings en verschillende productiebatches uitgebreid onderzocht, gemeten, getest en uiteindelijk blootgesteld aan een scala aan desinfectiemiddelen, waaronder waterstofperoxide, chloorloog en fluorwaterstofzuur.
De uitkomst van dit onderzoek geeft ons een duidelijk inzicht in het schadebeeld dat ontstaat bij gebruik van de verschillende middelen. Daarnaast wordt het beeld bevestigd wat wij in de praktijk al zien. Zolang de middelen volgens voorschrift gebruikt en tijdig nagespoeld worden, treedt er geen (zichtbare) schade op aan de lak. Wanneer de materialen gedurende langere tijd, of met een hoge concentratie behandeld worden, is hier geen enkel van de geteste materialen tegen bestand en vertonen alle materialen een overeenkomstig schadebeeld.
Gebruik desinfectiemiddelen volgens de richtlijnen
Teeltgoten worden gefabriceerd uit een hoogwaardig (gecoat) materiaal en dienen ook als zodanig behandeld te worden. Voorschrift is en blijft: Ontsmet en reinig altijd volgens de voorgeschreven richtlijnen en spoel na met water. Bij twijfel eerst advies inwinnen bij de leverancier van het desinfectiemiddel en het middel eerst testen op een klein deel van het te reinigen/ontsmetten materiaal om schade te voorkomen.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws