Meststoffen uit reststromen

Meststoffen uit reststromen

Biogas produceren en meststoffen terugwinnen uit organische reststromen; dat was het doel van het EU project SYSTEMIC. Op vijf grote vergistingsinstallaties in Nederland, Vlaanderen, Duitsland en Italië werd geïnvesteerd in nieuwe technieken om digestaat te verwerken tot kunstmestvervangers en organische meststoffen. Het project werd in 2022 afgerond en alle rapporten zijn nu openbaar beschikbaar.

De huidige energie- en grondstoffencrisis illustreert het belang van een hogere benutting van nutriënten uit reststromen. Het project laat zien dat het technisch mogelijk is om mest, organische reststromen en zuiveringsslib te verwerken tot meststoffen zonder dat milieu-emissies daarbij toenemen al blijft het een uitdaging om een goed verdienmodel te realiseren.

Het Nederlandse bedrijf Groot Zevert Vergisting (GZV, Beltrum) was één van demonstratielocaties in het project. Dit bedrijf richt zich op de vergisting van mest en co-producten. Door co-vergisting van reststromen uit de agro-food industrie wordt een hoge biogasproductie gerealiseerd en dit biogas wordt via een pijpleiding getransporteerd naar een nabijgelegen zuivelfabriek. De afzet van digestaat is echter een grote kostenpost omdat er in de regio een overschot is aan is dierlijke mest. Er is wel behoefte aan stikstof in de vorm van kunstmestvervangers als aanvulling op de basisbemesting met dierlijke mest. Voor fosfaatrijke meststoffen is er geen afzetmarkt omdat de fosfaatgebruiksnormen de aanvoer van fosfaat naar landbouwgronden beperken.

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel



Meest gelezen