Nieuwe teeltsystemen Phalaenopsis onderzocht
Geplaatst op 04 juni 2024
In week 40 wordt op 4 locaties tegelijk gestart met een 46 weken durende teelt van opkweek tot bloei. Eén van de nieuwe teeltsystemen is bij LKP Plants. Het is een semi-gesloten kas gezamenlijk ontwikkeld met van der Hoeven met o.a. koeling via een padwall, een water-recirculatiesysteem en eb/vloed teelt-tafels met gecontroleerde verticale luchtbeweging ontwikkeld in samenwerking met Logiqs. De lucht die in de teelttafels geblazen wordt, wordt geconditioneerd in een klimaatkamer. De verwachting is dat dit een veel gelijkmatiger klimaat geeft, waardoor scherper gestuurd kan worden op de grenzen van het klimaat. Telen bij een hogere luchtvochtigheid bespaart veel energie en geeft in principe meer groei. Door ongelijkheid in het klimaat worden in reguliere kassen veilige grenzen aangehouden. Hierin wordt een grote verbetering verwacht.
De tweede locatie gaat nog een stap verder. Bij Certhon wordt in een daglichtloze cel geteeld. De eerste planten zijn deze week al geplant als eerste test, zodat in week 40 eventuele kinderziektes eruit zijn. In de meeste teelten is een daglichtloze teelt moeilijk rond te rekenen. Maar omdat Phalaenopsis in de opkweek veel warmte vraagt en juist weinig licht, biedt dit systeem kansen om de energievraag te minimaliseren. Dat zou een grote systeemsprong zijn. Tegelijkertijd worden planten uit dezelfde partij bij twee gerenommeerde praktijkbedrijven gevolgd. Dit als referentie voor de resultaten in de semigesloten en daglichtloze teelten.
Energiebesparing
Plant Lighting begeleidt de proeven. Een voorwaarde om van start te gaan was dat de nieuwe teeltsystemen wel fors bijdragen aan energiebesparing. Daarom is WUR-Glastuinbouw gevraagd om met modelmatige berekeningen het energiegebruik in beeld te brengen. Vorige week zijn de resultaten gepresenteerd. Er blijkt vooral in de opkweekfase een forse besparing mogelijk. Op basis daarvan is besloten om de teeltproef te gaan uitvoeren. Daaruit moet duidelijk worden wat de daadwerkelijke effecten van de teelt in een semigesloten en in een daglichtloze teelt op groei en energiegebruik zijn.
Dit onderzoek wordt gefinancierd door Kas als Energiebron en de gewascoöperatie potorchidee. De uitvoering is door Plant Lighting i.s.m. WUR, LKP Plants, Certhon, Opti-flor en Ter Laak Orchids i.s.m. Orchios. De proef wordt intensief begeleid door telers vanuit de landelijke commissie potorchidee.
Bron: Glastuinbouw Nederland