Perfecte chrysanten met lager energieverbruik
Geplaatst op 22 mei 2024
In het project Perfecte chrysant (dat startte in 2017) wordt onderzocht of het mogelijk is om met een lager energieverbruik tóch een goede productie van hoge kwaliteit te realiseren. Zo is gekeken naar het effect van ontvochtigen en het hergebruik van warmte uit condens. Daarnaast is onderzocht wat de effecten zijn van LED-licht (minder energieverbruik, maar ook minder warmte-uitstoot van de lampen) en het gebruik van verrood licht (waarmee de bloeisnelheid van een chrysant beïnvloed kan worden).
Raaphorst: “Toen we startten, was het gemiddelde energieverbruik in de teelt van chrysanten 28 aardgasequivalenten per vierkante meter per jaar. Dat is sindsdien gedaald, tot 24 aardgasequivalenten. Dat komt enerzijds door de energiecrisis, maar ook doordat telers zelf actief op zoek zijn naar het verlagen van hun energieverbruik. De kennis uit dit project helpt ze daarbij.”
Sinds 2017 wordt in een kas van Delphy Improvement Centre (dat ligt naast de Bleiswijkse vestiging van WUR) in een kas van 1000 vierkante meter onderzoek gedaan. Die kas is in 2023 opgedeeld in twee afdelingen van elk 500 m2. Daar wordt nu gekeken naar de effecten op de groei van het gewas bij een lagere temperatuur, een hogere relatieve luchtvochtigheid en een lagere CO2-dosering. Daarnaast wordt getest of een teelt zonder stomen mogelijk is. Als de grond weerbaarder kan worden gemaakt tegen bodemschimmels en aaltjes, is stomen minder nodig en dat zou veel energie besparen.
Raaphorst: “In de jaren ’80 was ik zelf chrysantenteler. Ik was toen heel actief met het beperken van mijn energieverbruik. Ik vind het mooi nu als onderzoeker een bijdrage te leveren aan het nog energiezuiniger telen van chrysanten.”
Het project Perfecte chrysant wordt gefinancierd door het programma Kas als Energiebron, ChrysantNL en een aantal leveranciers.