Samen werken aan toekomst bloembollensector
Geplaatst op 07 maart 2024
Er zijn steeds minder middelen toegestaan in de teelt van bloembollen. Bovendien neemt de maatschappelijke discussie over chemische gewasbescherming toe. Dat betekent dat de bollensector mogelijk op zoek moet naar nieuwe, duurzamere teeltmethodes. Ofwel: hoe kunnen bollen geteeld worden met gebruik van minder middelen?
WUR onderzoekt daarvoor onder meer methodes om niet in de grond te telen, maar in sleuven: in zo’n systeem is er immers minder druk van ziekten en plagen. Ook onderzoekt WUR onder meer of het mogelijk is (zowel technisch als bedrijfseconomisch) om een deel van de opkweek in een kas te laten plaatsvinden. Die aanpak heet een fundamentele systeemsprong. Andere thema’s waaraan WUR werkt zijn onder meer Integrated Crop Management en weerbaar telen (project Weerbare bol).
Dat doet WUR met een klein team van onderzoekers die gespecialiseerd zijn in bloembollen. Zij kunnen voor hun onderzoek gebruikmaken van de expertises van andere onderzoekers van de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen en werken projectmatig samen.
Daarnaast werken de onderzoekers samen met telers die verenigd zijn in onder andere productgroepen en is er intensief contact met de Stichting Bloembollenonderzoek, dat weet aan welke toekomstgerichte kennis behoefte is. Bovendien is samenwerking met de praktijk essentieel voor de financiering van de onderzoeken bij een aanvraag bij de Topsectoren waar sprake is van publiek-private samenwerking. Sinds het opheffen van de productschappen is participatie door derden een voorwaarde in dergelijke publiek-private samenwerkingen.
De Hoog: “Daarom zijn we als onderzoekers van WUR tegenwoordig vaker te vinden bij bijeenkomsten waar ook telers aanwezig zijn. Denk aan de ‘Dag van de tulp’, de ‘Leliedag’ en relatiedagen van leveranciers. Daar gaan we met aanwezigen in gesprek over hoe onderzoek en ondernemers kunnen samenwerken aan een toekomstgerichte bloembollensector."