Hoe CO2 beter benutten én emissie verlagen?

Hoe CO2 beter benutten én emissie verlagen?

Al enige jaren hangt de CO2 crisis als een donkere wolk boven onze kassen. Dit omdat het verbranden van fossiel aardgas als CO2 bron op termijn ophoudt. Industriële CO2 is relatief duur en CO2 zoals van o.a. OCAP is onzeker. Daarom wordt er naarstig gezocht naar nieuwe CO2 bronnen om deze crisis te bezweren. J.O. Voogt van Adviesbureau PlantPhysiLogics laat zich over het onderwerp uit in een column op de website van Kas als Energiebron.

Zonder CO2 dosering zal de productie en dus het teeltrendement van veel gewassen onvermijdelijk lager worden. Maar waarom zouden we niet eerst beginnen met die kostbare CO2 beter te benutten?

Gangbare teeltmethoden leiden tot CO2 verspilling
Zo’n 25 jaar geleden werd de volledig gesloten kas als de ultieme oplossing voor duurzaam en CO2 efficiënt telen beschouwd. Al spoedig bleek echter dat dit om meerdere redenen, althans in Nederland, praktisch niet haalbaar is en economisch niet rendabel. Dat was tevens de aanleiding voor de ontwikkeling van Het Nieuwe Telen. In de HNT cursussen voor telers en niet-telers komt de CO2 crisis regelmatig aan de orde. En dan kan ik het niet laten om mijn verbazing uit te spreken dat er veel onderzoek gedaan wordt naar alternatieve CO2 bronnen, terwijl bij de gangbare teeltmethoden de CO2 benutting slechts 5 – 10% is. Als je op een zonnige dag 100 of 200 kg/ha.uur CO2 doseert terwijl de luchtramen wijd open staan, dan waait het overgrote deel nutteloos haar buiten. Dat geldt niet alleen voor fossiele CO2, maar ook voor de toekomstige (duurdere) alternatieven. Door te focussen op een innovatieve teeltmethode gericht op efficiëntere CO2 benutting valt er dus veel sneller en goedkoper resultaat te behalen.

Lees verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel