Tesselaar Alstroemeria: 'FloriPEFCR wordt norm'
Geplaatst op 25 mei 2022
De uitstoot wordt gedomineerd door het gasverbruik. De totale footprint van Tesselaar Alstroemeria is in 2021 enigszins achteruit gegaan. Dat is te verklaren door meer gasverbruik om elektra te produceren en verkopen. Daarnaast lag de productie lager, te danken aan de hoge gasprijzen.
Karolien Tesselaar: "Het laaghangend fruit hebben we in de afgelopen jaren al geplukt. Door verbeteringen in de teelt is de footprint bijv. beter geworden. Voor ons is de berekening via EcoChain het stuur om duurzame keuzes te maken. Zo hebben we er bewust voor gekozen om over te gaan op hoezen van 100% gerecycled plastic. Dat voelt voor ons heel goed. De echte impact gaat komen als we aan de slag gaan met het verminderen van het gasverbruik. Onze stip aan de horizon blijft om uiteindelijk prachtige bloemen te produceren zonder negatieve belasting op het milieu. Mede door deze insteek zijn we behoorlijk ver in het winnen van meststoffen uit onze producten. Het zijn telkens kleine stapjes maar het geeft vertrouwen dat we die stip op de horizon uiteindelijk kunnen halen."
Op de website van Tesselaar Alstroemeria staat per variëteit omschreven hoeveel de CO? uitstoot is.
Tesselaar doet mee aan de teststudie voor de FloriPEFCR: de Europese rekenregels voor de footprintberekening. Dit gaat verder dan de huidige berekening, die enkel de productie in de kas behelst. Karolien gelooft erin dat deze footprintberekeningen uiteindelijk de norm gaan worden: "we willen allemaal graag mooie producten verkopen maar het niet op ons geweten hebben dat we de planeet de rekening laten betalen. Er blijft dus werk aan de winkel. Bij Tesselaar Alstroemeria gaan we er voor de volle 100% voor!"
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws