RFH onderzoekt impact EU-verpakkingswetgeving

RFH onderzoekt impact EU-verpakkingswetgeving

Op 24 april 2024 heeft het Europese Parlement de nieuwe Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) officieel aangenomen. De PPWR maakt integraal deel uit van de Green Deal en brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee voor zowel het gebruik van verpakkingen als ook voor verpakkingsafval. De PPWR stelt vanaf 2030 eisen en richtlijnen met als doel het verlagen van de milieu-impact van verpakkingen. Wat betekent dit voor de sierteeltsector en dus voor jou?

Een gezonde planeet is noodzakelijk voor de toekomst van ons allemaal. De EU-landen hebben zich ertoe verbonden om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, in lijn met de toezeggingen in het Klimaatakkoord van Parijs. De Green Deal is de strategie waarmee de EU het doel stapsgewijs wil gaan bereiken.

Doel PPWR
De PPWR bestaat uit twee onderdelen:

  • Eisen waaraan de verpakking moet voldoen.
  • Richtlijnen om verpakkingsafval te voorkomen.

Deze twee onderdelen streven meerdere doelen na, zoals het beperken van de hoeveelheid verpakkingen, voorkomen van verpakkingsafval, vergroten hergebruik van verpakkingen en garanderen van hoogwaardige recycling.

Impact PPWR op sierteeltsector
De PPWR bevat complexe regelgeving over onder andere nieuwe eisen aan duurzaamheid, recyclebaarheid, minimum inzet van gerecycled materiaal (recyclaat), het gebruik van biobased en composteerbare materialen en herbruikbare verpakkingen. Het heeft dus zeker invloed op de bloemen- en plantensector. Om de exacte impact te bepalen, is Royal FloraHolland bezig met een grondige analyse en interpretatie om de gevolgen van de PPWR nauwkeurig in kaart te brengen. "Meer informatie volgt zodra wij hier duidelijkheid over hebben (naar verwachting komende zomerperiode)."

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel