De beste teeltstrategie in een vertical farm?
Geplaatst op 03 oktober 2023
Er is in Nederland al veel kennis en expertise op het gebied van vertical farming. Die kennis en expertise zijn echter zeer versnipperd. Hierdoor ontbreekt het de sector aan voldoende (internationale) slagkracht. Het project Fieldlab Vertical Farming Zuid-Holland zorgt voor bundeling op één centrale locatie. Het Fieldlab kent vier werkpakketten: Marktmarketing en Vraagarticulatie, Innovatie en Demonstratie, Educatie en Training en Business Accelerator. WUR is bij een aantal werkpakketten betrokken.
WUR onderzoekt bijvoorbeeld wat de beste teeltstrategie is in een vertical farm. Voor veel gewassen in de kas bestaan al zogenaamde groeimodellen: hiermee kunnen de effecten van bepaalde teeltmaatregelen worden voorspeld. Het teeltklimaat in een vertical farm is echter voor een groot deel niet vergelijkbaar met een kas. Er zijn immers geen invloeden van buitenaf, en omdat er geen luchtramen zijn, blijven energie en water binnen de teeltruimte behouden.
Op basis van een bestaand groeimodel voor sla in kassen ontwikkelt WUR een teeltmodel voor een vertical farm. Dit model zal ook de kwaliteit van het gewas als output meenemen. Een vertical farm is zeer geschikt voor het produceren van gewassen van topkwaliteit: bijvoorbeeld verdroogde bladranden zijn daarbij dus niet wenselijk.
Of vertical farming daadwerkelijk rendabel is, hangt af van lokale omstandigheden, zoals de grondprijs en de energieprijs. Daarom zal het groeimodel gekoppeld worden aan een bedrijfseconomisch model, eveneens ontwikkeld door WUR. Dat zal gebeuren in het vervolg van het Fieldlab, dat een nieuwe financiële impuls heeft gekregen van het EFRO en de Provincie Zuid-Holland.
Het Fieldlab Vertical Farming wordt mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en een bijdrage van de Provincie Zuid-Holland. Meer informatie: https://fieldlabverticalfarming.com.