Virtuele lysimeter werkt, finetuning is nodig
Geplaatst op 01 juni 2021
De Zorgplicht grondgebonden teelten bepaalt dat tuinders met grondteelt zich moeten inspannen om uitspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. Een goede manier om dat te doen, is watergeven naar behoefte.
Het beste instrument om te controleren of dat lukt, is een lysimeter. Dat is een grote bak tussen het gewas, gevuld met kasgrond en beplant met het gewas. Aan de onderkant vang je het drainagewater op en zo weet je precies hoeveel er uitspoelt. Aan de hand daarvan kun je de watergift aanpassen.
Een lysimeter in de kas is echter erg onpraktisch in het gebruik. Daarom ontwikkelen onderzoekers onder leiding van Wim Voogt van Wageningen University & Research een virtuele versie. Een instrument in de computer dat voortdurend de waterbalans opmaakt. Daarvoor moet je drie zaken weten: de watergift, hoeveel water het gewas opneemt en verdampt en het gedrag van het water in de bodem.
Bodemkenmerken
Wim Voogt: "De eerste is uiteraard bekend, de tweede kunnen we inmiddels goed benaderen, maar de uitdaging ligt bij de derde. Voor de beweging van het water in de bodem hebben we die verdeeld in drie lagen. Je moet dan de kenmerken voor het vasthouden van bodemvocht - de 'vochtkarakteristieken' - van die drie lagen weten. Het succes van de inzet van de virtuele lysimeter hangt af van de nauwkeurigheid waarmee je de bodem in beeld weet te brengen."
Lees verder op Glastuinbouwwaterproof.nl