Nederlandse tuinbouw op klimaatconferentie Dubai

Nederlandse tuinbouw op klimaatconferentie Dubai

De 28e VN-klimaatconferentie begon op 30 november in Dubai en loopt tot 12 december. Deze top is van cruciaal belang om tastbare stappen te zetten in de richting van een eerlijke en duurzame aanpak van de mondiale klimaatcrisis. De Nederlandse tuinbouw speelt in deze aanpak een centrale rol door haar bijdrage aan een gezonde, lokale voedselproductie, klimaatadaptatie en de totstandkoming van duurzame ecosystemen.

Op de COP28 worden bijna 70.000 deelnemers verwacht, afkomstig uit overheden, NGO's en het bedrijfsleven. Tijdens de klimaattop zal de wereld de balans opmaken van de voortgang van het Parijsakkoord en de daarin opgenomen maatregelen. Het doel is om de inspanningen te versnellen om een actieplan uit te stippelen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 °C. De Nederlandse tuinbouw is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een belangrijke wereldspeler op het gebied van technologische oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen als de groei van de wereldbevolking, klimaatverandering en de vraag naar lokale voedselproductie. Met Controlled Environment Agriculture (CEA) kan Nederland een unieke bijdrage leveren aan efficiënte teeltsystemen.

Tijdens COP28 zullen de Nederlandse tuinbouwvertegenwoordigers (Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, AVAG en GreenTech Global) de mogelijkheden van CEA 8 onder de aandacht brengen. In een gecontroleerde omgeving kan een geoptimaliseerd klimaat voor een specifiek gewas worden gecreëerd, waardoor de opbrengst kan worden verhoogd. op een klein gebied met een beperkte impact op het milieu. CEA verlaagt het waterverbruik, elimineert de behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen, vermindert het landgebruik, vergroot de biodiversiteit en maakt het hergebruik van voedingsstoffen mogelijk. Door deze manier van voedselproductie te integreren in het milieu, kunnen bestaande afval- en duurzame energiebronnen binnen een circulair systeem worden benut. CEA is zeer aanpasbaar aan lokale omstandigheden, waardoor het een veelzijdige oplossing is die wereldwijd toepasbaar is.

CEA is klaar om stedelijke gebieden over de hele wereld te voorzien van voedsel, groen en een betere gezondheid. De tuinbouw brengt ons daarmee een stap dichter bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN (SDG’s), zoals nul honger en verantwoorde consumptie en productie. Anneke van de Kamp van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen: "De Nederlandse tuinbouw is de toonaangevende innovatieve broedplaats voor duurzame oplossingen voor mondiale maatschappelijke problemen. Met haar expertise, zaden en technologie levert de sector een belangrijke bijdrage aan de voedselzekerheid en -veiligheid over de hele planeet. Als we de innovatieve kracht van de Nederlandse expertise op het gebied van gecontroleerde teelt combineren met lokale inzichten, kunnen we gezamenlijk mondiale, duurzame en klimaatbestendige oplossingen ontwikkelen. Sluit je aan bij de Circulaire CEA-klimaatbeweging voor betaalbaar vers en lokaal voedsel voor iedereen."

Tijdens COP28 organiseren Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, AVAG, GreenTech Global en een aantal toonaangevende Nederlandse tuinbouwbedrijven drie sessies rondom CEA. De sessie 'Betaalbaar vers en lokaal eten voor iedereen' vindt plaats op woensdag 6 december in het Food4Climate Paviljoen. Hier kunnen deelnemers leren over het potentieel van CEA en de bijdrage die de tuinbouw daaraan kan leveren. Op vrijdag 8 december staat een bezoek gepland aan een circulaire, fossielvrije kas (Armela Farms) om te demonstreren hoe CEA in de praktijk werkt. Op dezelfde dag zal een slotbijeenkomst plaatsvinden, waarbij de nadruk zal liggen op het leggen van verbindingen en netwerken.

Bron:

Deel artikel