Licht en warmte efficiënt benutten in freesiateelt

Licht en warmte efficiënt benutten in freesiateelt

ACTUEEL HORTI THEMA - Voor een toekomstbestendige freesiateelt is het wenselijk om jaarrond een constantere productie te realiseren dan nu het geval is. Een voor de hand liggende manier om dit te bereiken lijkt een hogere teelttemperatuur te zijn, gecombineerd met meer licht in de winter.

Doel van het onderzoek 'Freesia toekomstbestendig' was om te achterhalen hoe temperatuur- en licht zich tot elkaar verhouden en wat de consequenties zijn voor de energiebalans in de kas. Het resultaat geeft freesiatelers de handvatten voor een teelt met een zo efficiënt mogelijke benutting van licht en warmte.

De onderzoeksvraag vereist een groeiproef bij verschillende licht- en temperatuur combinaties. Freesia-cultivars 'Ambiance' en 'Soleil' zijn in oktober 2019 geplant in drie onderzoeks-kassen met etmaaltemperaturen van 11.5, 14.5 en 17.5°C. Vocht en CO? werden zo veel mogelijk gelijk gehouden. De 11.5 en 14.5°C kassen waren opgedeeld in twee zones met 135 en 200 ?mol/m²/s PAR hybride bijbelichting (65 ?mol/m²/s SON-T + 70 en +135 ?mol/m²/s LED. De 17.5°C was uitgerust met twee 200 ?mol/m²/s PAR behandelingen (hybride en full-LED). Van alle twaalf resulterende behandelingen (2 cultivars * 3 temperaturen * 2 licht) zijn alle geproduceerde hoofdtakken en haken gewogen en gemeten, fotosynthese metingen uitgevoerd, opslagreserves bepaald, en bloemkwaliteit beoordeeld.

Resultaten
De resultaten van dit onderzoek zijn verrassend. De verwachting was dat een hogere teelttemperatuur in combinatie met meer licht de teelt zou kunnen versnellen, zonder concessies aan productie en kwaliteit. Dit blijkt niet zo te zijn. De onderzochte soorten Ambiance en Soleil blijken namelijk vooral source-gelimiteerd. Meer belichting gaf een forse meer-productie, in stuks en in takgewicht. Wel is het lichtrendement (gram drogestof/mol licht) bij de 135 ?mol/m²/s hoger dan bij de 200 ?mol/m²/s behandelingen binnen dezelfde temperatuur behandeling.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel